Тамақтануды ұйымдастыру мәселелері бойынша
Тамақтануды ұйымдастыру мәселелері бойынша
2014 жылдан бастап депутаттардың бастамасы және мектеп директорларының ұсынысы бойынша мектепте тамақтануды ұйымдастыру бойынша көрсетілетін қызметтерді, тауарларды жеткізушіні таңдау тамақтану сапасына әсер ететін баға демпингіне, сондай-ақ мектеп директорларының көрсетілетін қызметтерді жеткізушілерге тікелей бақылауды жүзеге асыру мүмкіндігінің болмауына байланысты Мемлекеттік сатып алу жүйесінен шығарылды.
Бүгінгі күні орта білім беру ұйымдарында білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру және мектепке дейінгі ұйымдарда, жетім балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балаларға арналған білім беру ұйымдарында тәрбиеленетін және оқитын балаларды тамақтандыруды қамтамасыз етуге байланысты тауарларды сатып алу тәртібі пысықталды(ҚР БҒМ 31.10.2018 ж. №598 бұйрығы).
Мақсатында гарантированиякачества және тағам қауіпсіздігі детейв Ережесінде көзделген критерийлер мүмкіндік беретін таңдау неғұрлым дайындалған көрсету және осы қызметті болуына қызметкерлерінің білікті штатын (жұмыс тәжірибесі, біліктілігі: аспаз, болуы технолог, диетолог, оң сипаттамалары, өзіндік өндіріс азық-түлік, энергия үнемдеуші жабдық).
2018 жылдан бастап тамақ өнімдерін сақтау жағдайына, дайындалатын тағамдардың қауіпсіздігі мен сапасына әсер ететін мектеп асханаларының материалдық-техникалық базасын жақсарту үшін мемлекеттік-жеке меншік әріптестік тетігі енгізілді.
Сондай-ақ, Ережеге сәйкес конкурстық комиссиялардың құрамына ҮЕҰ және ата-аналар қауымдастығы, қамқоршылық кеңестері, сондай-ақ қоғамдық денсаулықты сақтаудың аумақтық органдарының өкілдері енгізілген.
Пайдаланылуын қамтамасыз ету үшін өнім берушілер жаңа піскен және табиғи тамақ Правиламипредусмотрено алу поставщикамидополнительныхбалловза меншікті азық-түлік өнімдерін өндіру кезінде пайдаланылатын, мектептік тамақтандыруды ұйымдастыру (шаруа немесе фермер шаруашылығы, жылыжай және басқа да)және азық-түлік сатып алу, отандық өндірушілердің.
Тағамдардың, Тамақ өнімдері мен аспаздық өнімдердің тұтынушылық қасиеттері, олардың органолептикалық қасиеттері, дайындау технологиялары мен шарттары балаларға арналған Тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі бөлігінде Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламенттеріне сәйкес келуі тиіс.
Өнім беруші Шарт талаптарын бұзған немесе тиісінше орындамаған жағдайда, шарт сот тәртібімен бұзылады және осы өнім беруші жосықсыз деп жарияланады (2018 жылғы 31 қазандағы №599 бұйрығы).
В2015 жылы тамыз сапалы тамақпен қамтамасыз ету білім алушылардың жекелеген санаттарын Министрлігі академиясымен бірлесе отырып питаниявпервыеразработаны бірыңғай нормалар мектепте тамақтанудың бір реттік(толықтыру енгізілді-ҚР ҮҚ №320от 12.03.2012 жылғы)балалардың жас ерекшеліктерін ескере отырып.
Бұл нормаларда балалардың ағзаға қажетті барлық микронутриенттерді: дәрумендерді, минералдық заттарды және микроэлементтерді алуы көзделген.
2018 жылы Қазақстан Республикасының Денсаулық сақтау саласын дамытудың 2016-2019 жылдарға арналған "Денсаулық" мемлекеттік бағдарламасын іске асыру аясында, сондай - ақ ҚР ДСМ білім беру ұйымдарында білім алушылардың салауатты (ыстық) тамақтануына қызығушылығын арттыру мақсатында оқу орындарында бірыңғай тамақтану рационының стандарттары әзірленді.
2019 жылдан бастап министрлік білім беру органдары мен ұйымдарының мектептік тамақтануын ұйымдастыруына камералдық бақылау енгізді, ол объектіге бармай бақылау іс-шараларын жүргізуге мүмкіндік береді.
Сонымен қатар, министрлік ҚР ҚМ-мен бірлесіп конкурстық рәсімдерді мемлекеттік сатып алу порталы арқылы электрондық форматқа ауыстыру мәселесін пысықтауда.
Бүгінгі күні мектеп қызметкерлері мен ата-аналар жұртшылығының қызмет көрсетуіне тұрақты бақылауды жүзеге асыру мүмкіндігі заңнамалық тұрғыда қаралды. Әр мектепте балалардың тамақтануын бақылау жөніндегі комиссия жұмыс істейді. Комиссияны мектеп директоры басқарады,құрамына мектеп медбикесі, педагогтар, ата-аналар комитетінің, қамқоршылық кеңесінің мүшелері кіреді.
Тамақтануды ұйымдастыру ережесіне сәйкес қызметті жеткізуші ай сайын орта білім беру ұйымының басшысына олардың сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттарды қоса бере отырып, білім алушылар үшін пайдаланылатын тамақ өнімдерінің тізбесі туралы мәліметтерді ұсынуы тиіс.
Күн сайын медицина қызметкері немесе жауапты тұлға дайын тағамдардың сапасын органолептикалық бағалау журналына жазба енгізе отырып, органолептикалық бағалауды жүргізеді.
Осылайша, қазіргі уақытта мектеп әкімшіліктеріне балалардың тамақтану сапасына ықпал етуге мүмкіндік беретін барлық қажетті тетіктер пысықталды. Бүгін, бірінші жоспарға білім беру ұйымдары басшыларының (бракераждық комиссия төрағалары) жауапкершілік деңгейі шығады деп тану керек.
Осыған байланысты, мектептегі тамақтанудың сапасын арттыру жөніндегі Министрлік қызметінің негізгі бағыты тамақтану сапасын бақылау жөніндегі бракераждық комиссиялар қызметінің тәртібін кеңінен ақпараттық жария етуді қамтамасыз ету болып табылады. Сондай-ақ білім алушылар мен олардың ата-аналарын балалардың тамақтануын ұйымдастыру кезінде бұзушылықтар анықталған кездегі одан арғы іс-әрекеттер туралы хабардар ету.