Сенім телефоны
87182500331
email: sosh41@goo.edu.kz
Мекенжайы: Малайсары батыр көшесі, 41
50-03-37, 50-03-30, 50-03-28, 8-(7182)-52-00-12, 50-03-31
Білім бөлімінің басты бетіне қайту
Азаматтарды жеке қабылдау кестесі:
Дүйсенбі 15:00-18:00 Сәрсенбі 15:00-18:00 Сенбі 10:00-14:00
Что ты делаешь, чтобы быть здоровым?
Голосовать
занимаюсь физкультурой; - 70
ничего не делаю; - 42
периодически прохожу медосмотр; - 41
добродушно отношусь к окружающим; - 23
правильно питаюсь; - 19
соблюдаю режим дня; - 9
изучаю познавательную литературу; - 6
закаляюсь; - 5
Всего проголосовало: 215
Смотреть результат
За год
За месяц
За неделю
Вчера
«Мектепте тамақтану» тақырыбы бойынша өткізілген дөңгелек стол туралы
21-04-2012 02:53
«Мектепте тамақтану» тақырыбы бойынша өткізілген дөңгелек стол туралы

 

      2012 жылдың 19 сәуірінде  Павлодар қаласында № 41 ЖОБМ-де салауатты өмір салтын сақтауды қалыптасуда және әлеуметтік-мәнді ауырулардан сақтандыруда білім беру ұйымдары мен денсаулық сақтау мекемелерінің  бір-бірімен қарым қатынас жасауы аясында «Мектепте тамақтану» тақырыбы бойынша дөңгелек стол өтті.

      Дөңгелек үстелге қатысқандар: ПОЦФОЖ тамақтану бойынша мамандары, қалалық санэпиднадзордың мектепте тамақтануды қадағалаушылар, мектеп асханасын жалға алушылар, № 41 жлбмның дәрігері,  7-9-сыныптың оқушылары мен олардың ата-аналары болды. 

    Дөңгелек столдың негізгі мақсаты, №41 мектептің асханасы оқушылардың көңілдеріне сай ма және әр алуан мәзірден тұрып балалардың денсаулығына  тигізетін пайдасы жайлы.

Тамақтануда пайдаланылатын тағамдардың құндылығы ескеріле отырып мектеп асханасының мәзірі дөңгелек столда әңгіме болды. Берілген тағамдардардан дәм татылып мінездеме берілді. Оқушылар, ата-аналар мен мамандардың ойлары бір ауыздан шықты.   

Жұмыстың нәтижесінде мектеп асханасының тағамдары мектепте оқушылардың тамақтану нормаларына сәйкестігі дәлеленді.

Сонымен қатар “Мектеп оқушылары асханадан тағы да не жегілері келеді?» деген сауалға тоқталды. Оқушылар өз тілектерін, қандай мәзір көргілері келетіндіктерін жазып берді. Мамандар ол мәзірмен танысты, бірақ мектеп асханасында болуға тыйым салынатын тағам түрлерін атап баларға түсінік берді. Олар: қаймақ, майонезбен салаттар, майға қуырылған самсалар. 

Әңгімелесу барысында мәзірдегі тағамдардың құндылықтары ескеріліп ұсынылымдар болды:

Оқушыларға:

1.      Тамақтану кестесін қадағалау;

2.      Тағамдардың әр алуан болуы;

3.     Күде сүт өнімдерін пайдалану;

4.     Газданған сусындардан және  чипси, кириешеки, фастфудовсияқты тағамдардан бас тарту;

5.     Кейбір тұрақсыз  тағамдарды жаранамаулардан аулақ болу.

6.     Мынаны естен шығармаған жөн: “Тағам – ең алдымен пайдалы, сосын дәмді болуы керек”;

Мектепте:

1.     Мектепте тамақтану саясатын қолдау.

2.     Денсаулыққа пайдалы үрдісті оқушылар мен ата – аналарға жеткізе білу;

3.     Баланың даму кітапшасындағы өсу жолдарын қадағалау;

4.      Ыстық тамақпен қамтамасыз етуді жолға қою.

 

Мектеп асханасын жалға алушыға:

1.     Тағамды дайындау барысында қауіпсіздік шараларына көңіл бөлу.

2.     Жемістермен , көкөністермен, сүт тағамдарымен, таза ауыз сумен, ыстық тамақтармен қамтамасыз етуді ұйымдастыру;

3.     Балық тағамдарын мәзірге кіргізу;

4.     Мәзірге ет тағамдарын фарштүрінде немесе туралған ет түрінде енгізу.

5.     Оқушылардың қалауы бойынша бірінші сұйық тағамға кепкен нан қосу.

Ата-аналарға:

1.     Тамақтану кестесін қадағалау;

2.     Оқушылардың мектепте тамақтануын ұйымдастыру.

3.     Денісаулыққа пайдалы тағамдармен тамақтану дағдысын қалыптастыру;

4.     Жеке тазалықты сақтау дағдысына үйрету;

5.     Отбасында дұрыс тамақтануға көңіл бөлу.

6.     Өз балаларының денсаулығына жақсы қарап, егер қиындықтар туындаса дәргермен ақылдасу. Мысалы артық салмақ қоса бастаса немесе басқа келеңсіз жағдайлар.

 

 

 

№ 41мектептің дәрігері  Жусупова Г.А.