Медициналық қызмет
АЛДЫН АЛУ ІС-ШАРАЛАРЫ
- ММ ЖОМ №24 2016-2017 оқу жылындағы ЖРВИ және тұмау ауруларының алдын алу жөніндегі іс-шаралар жоспары скачать
- ММ ЖОМ №24 2016-2017 оқу жылындағы туберкулездің алдын алу бойынша іс-шаралар жоспары скачать
- Туберкулезге қарсы қорғау үшін қалай - кеңестер скачать
- ММ ЖОМ №24 2016-2017 оқу жылындағы ЖИТС-тiң алдын алу және күрес жөнiндегi іс-шаралар жоспары скачать
Жіті ішек инфекциясын алдын алу бойынша жадынама
Жіті ішек инфекциясын алдын алу бойынша негізгі шаралар:
- Жеке гигиенасын сақтау, тамақтанудың алдында және дәретханадан кейін қолды сабынмен жуу.
- Суды ашық көздерден немесе далада сататын орындардан қолданбаңдар. Ішуге тек қайнатылған немесе бөтелдегі суды қолданыңдар.
- Көкөністерді жеудің алдында оларды жуып, ыстық сумен щайыңдар.
- Тамаққа тек термикалық өңдеуден өткен азықты пайдаланыңдар. Азықты, әсіресе етті, тауық етін, жұмыртқа мен теңіз өнімдерін жақсылап пісіріңдер. Тамақты тоңазытқышта болса да, көп сақтауға болмайды.
- Тез бүлінгіш азықты салқын жерде ұстаңдар. Піскен тамақты бөлмелік температурада 2 сағаттан артық ұстауға болмайды. Мерзімі өткен және салқында тұрмаған азықты (тез бүлінетін азықтар) тамаққа қолданбаңдар.
- Шикі азыққа жекелеген асүй құралдарды, пышақтарды мен тақтайшаларды қолданыңдар. Шикі өнімді піскен тамақтан жеке сақтаңдар.
- Тек арнайы белгіленген орындарда шомылыңдар. Су қоймалары мен бассейндерде шомылған кезде ауызға су кетпеуін қадағалаңдар.